Chaos Creation

Kuululisia suomalaisia metallibändejä

Hard rock

December 4th, 2014 by viljami

Hard rock on heavy-musiikin rajapinnalla oleva genre, jonka soittajat usein luokittelevat itsensä heavy-muusikoiksi tai kuuntelijat itsensä heavy-diggareiksi.

Hard rock kehittyi 1960-luvulla toisaalta rhythm and bluesin ja toisaalta blues rockin ja garage rockin pohjalta ja se on melko samankaltaista metallimusiikkia kevyempää ja usein tempoltaan nopeampaa. Hard rock -musiikki on myös sanoitukseltaan usein raskaampaa musiikkia valoisampaa käsitellessään seksiä tai jopa rakkautta, moottoripyöräilyä, juhlimista tai vaikkapa kitaran soittamista. Todellisten heavyn kuuntelijoiden mielestä hard rock on kaupallisempaa eikä siksi niin arvostettua musiikkia.

Hard rock -musiikin kuuluisimmat edustajat ovat yltäneet suureen maailman menestykseen. Kuuluisimpia hard rockia soittaneita yhtyeitä maailmalta ovat The Who, jota pidetään genren kantaisänä, Aerosmith, Rainbow, Scorpions, White Snake, AC/DC, ja Led Zeppelin.

Hard rockin suomalaisia edustajia taas ovat 1978 perustettu Kuusamosta kotoisin oleva Zero Nine, Hanoi Rocks, joka oli 1975 perustettu ja surullisesti bändin rumpalin kuolemaan uransa päättänyt ja sittemmin uudelleen 2001-1009 esiintynyt maailman maineeseen yltänyt yhtye, sekä 1976 perustettu Per Günt, joka tunnetaan melko yksinkertaisesta ja pelkistetystä tyylistään.

Raskaan rockmusiikin piirini kuuluu hyvin paljon erilaisia musiikkityylejä. Niitä kaikkia yhdistää genreen kuuluvat tarttuvat melodiat, vetävät riffit ja korvaan tarttuvat kertosäkeet. Hard rock-yhtyeiden kokoonpano on tavallisesti hyvin klassinen ja siihen kuuluu kitara, laulu, basso, rummut ja kosketinsoittimet.